Start a new topic

Sonoff keeps dropping Wifi connection after 1.5.4 -> 1.5.5 firmware update

hi people of the earth :-)
I have 3 sonoffs operating for 6 months or so and have lately updated all three from firmware 1.5.4 to 1.5.5. They have worked without any hickups until now (well, almost..) After updating to 1.5.5 all my 3 sonoffs' started repeatedly dropping the wifi connection every minute or so, until they eventually are not able  to connect anymore.

Then i need to power them off, "cold boot" - then they behave ok for a while but eventually, after about an hour, starts dropping the wifi again, more and more frequently until it eventually is not able to connect to the router at all.

My wifi router is a Draytek 2820Vn, ive tested with or without firewall, qos, DOS detection,  Bandwith managements etc etc, the router has the latest firmware installed. ... but - still no go".

I've logged the problem with the routers syslog software, the reported insidents

"WLAN_DBG - MLME Disassoc" means that the SONOFF takes the initiative to the disconnects. Disconnects triggered by the router would've given a different log message.


extract from router log:

1502017-04-16 12:24:38Apr 16 12:24:11SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:25:38Apr 16 12:25:11SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:25:38Apr 16 12:25:11SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:25:38Apr 16 12:25:11SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:26:59Apr 16 12:26:32SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:26:59Apr 16 12:26:32SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:28:02Apr 16 12:27:35SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:29:02Apr 16 12:28:35SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:29:02Apr 16 12:28:35SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:29:02Apr 16 12:28:35SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:29:51Apr 16 12:29:24SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC d4:85:64:34:e0:a7
1502017-04-16 12:29:51Apr 16 12:29:24SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:30:21Apr 16 12:29:54SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:30:21Apr 16 12:29:54SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:31:24Apr 16 12:30:57SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:32:24Apr 16 12:31:57SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:32:24Apr 16 12:31:57SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:32:24Apr 16 12:31:57SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:33:44Apr 16 12:33:17SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:33:44Apr 16 12:33:17SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:34:47Apr 16 12:34:20SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:35:47Apr 16 12:35:20SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:35:47Apr 16 12:35:20SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:35:47Apr 16 12:35:20SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:36:47Apr 16 12:36:19SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:36:47Apr 16 12:36:19SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:36:47Apr 16 12:36:19SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:38:34Apr 16 12:38:06SHWLAN_DBG - MLME Disassoc MAC 60:01:94:07:ea:a6
1502017-04-16 12:38:34Apr 16 12:38:06SHWLAN_DBG - Dot1x_session_stop
1502017-04-16 12:39:36Apr 16 12:39:08SHWLAN_DBG - MLME Associate MAC 60:01:94:07:ea:a6

they did NOT behave like this when running fw 1.5.4.
I have, hand on hearth, changed nothing else on my netwrok, only the sonoff firmware..
therefore, to my understanding it must be a mproblem with the latest wifi related changes is in firmware 1.5.5.  anyone else wiht the same issue? .. itead..? .. any ideas?
thanks in advance. SH / Barcelona

NB. Moderator, if youre awake:-)
aplologies for first posting in the wrong (nextion) forum, could you please remove this post


MODERATOR, if you read this - I'm the topic starter. I suggest you delete this entire thread/topic. My problem disappeared the very same moment our ISP finished work on the neighbourhoods adsl connection , ie. it turns out none of the observations and tests we have performed have been relevant.

It aslo explains why -Nobody- else have experienced the same issue. And damn you Jazztel for wasting my time. so, delete at will. its working Fine now. .. Thank you :-)

I have the same problem of you with a Mikrotik router.

Now I'm trying Open DNS and short preamble.


Previous firmware was most offline than online. Current firmware it's always disconnected.

From the Mikrotik router, I can see the sonoff signal, not so weak, It is the sonoff that doesn't want to use the connection.


hi andrea :-) .. well good luck... as you understood from my endless rant, the dns or the sgi setting may not be the cause. (but it may help a little changing it) I've later tried with googles dns again (8.8.8.8), and it now works .. it didnt earlier, so somehow this issue must've been caused by a problem with our ISP.
(Our network -has- been rather laggy, late ping replies and problems streaming .. which is also a wee better now)
We had the same problem regardless of which router i tried, and i later bought a sonoff TH16 and POW, and they -also- had the same problem. Not until recently when we lost our ADSL internet connection for half a day - and would you bl##dy know, if was Fine when the d#mn isp conected us back up. well, good luck, .. and let me know if you find anything out.... would be useful to know......

 

bytheway, it wasnt the preabmle i testet, it was the SGI "(short) guard interval"
see below if you like, these are my current wifi settings.
you can see im using narrow band (20 mega og gigahertz, what do i know) and long preamble enabled.
Im not sayin these settings are optimal but its this is what i left them at after hours of mocking about, and the sonoffs works, so i havent bothered tinkering any further.
tada S

 

image

image

Login or Signup to post a comment